Op de fiets naar

Landgoed

Staverden

Zin in heerlijk op pad gaan door de natuur én langs prachtige gebouwen vol historie? Dan is deze tocht over landgoed Staverden en door de bossen eromheen echt iets voor jou. Dit landgoed is mooi gelegen op de Veluwe tussen Ermelo en Elspeet. De perfecte plek om te genieten van mooie nazomerdagen die ons hopelijk te wachten staan de komende tijd. Ontdek de eerste verkleurende blaadjes aan de bomen en geniet ondertussen van het zonnetje dat zich nog graag laat zien. Je fietst verder langs heidevelden die met een beetje geluk nog in bloei staan. Prachtig om te zien!

Tip:

Zet de route thuis offline als je gebruikmaakt van de route.nl app. Zo kun je de route volgen zonder data te verbruiken.

Lekker de natuur in

Het startpunt van deze route ligt bij Camping het Vossenhol, aan de rand van Ermelo. Kijk op de volgende pagina om meer te lezen over dit bijzondere overnachtingsplekje. Zin in een kopje koffie voordat je op pad gaat? Dan kun je op het terras van de camping terecht. Daarna kun je vol energie aan je tocht beginnen. Open de route in de app en start de navigatie als je premium-lid bent om de route gemakkelijk te kunnen volgen. Vanaf de camping fiets je zo de natuur van de Veluwe in. Na iets meer dan drie kilometer fietsen kun je een tussenstop maken bij een schaapskooi aan de rand van de Ermelosche Heide.

De Schaapskooi

Deze schaapskooi werd gebouwd in 2003 en het is een van de grootste van heel Nederland. De kooi biedt onderdak aan de Ermelose schaapskudde die bestaat uit zo’n 300 schapen. In de winter en in de vroege lente staan de schapen binnen, maar in de rest van het jaar worden de schapen dagelijks naar de hei gebracht door de herder. In de namiddag worden de schapen weer teruggebracht naar de kooi. Als bezoeker kun je niet in de schaapskooi, maar je kunt wel door de open deur naar binnen kijken.

Op naar Staverden

Vanaf de schaapskooi fiets je tussen de heidevelden door over een licht slingerend fietspad. Tot half september kun je hier genieten van een zee aan paarse bloemetjes aan beide zijden van het pad. De heide staat in die tijd namelijk in bloei, maar ook buiten de bloeiperiode is de heide mooi om te zien. Vooral de zonsopkomst of zonsondergang kun je hier prachtig zien. Even later fiets je door een bosachtig gebied met hier en daar een lieflijk huisje. De turn-by-turn navigatie op het scherm van de route.nl app leidt je hier moeiteloos doorheen. Uiteindelijk bereik je het landgoed Staverden met het prachtige witte kasteel Staverden.

Kasteel Staverden

Het eerste kasteel op deze plek werd gebouwd rond het jaar 1300 door Graaf Reinald I van Gelre. Hij wilde het landgoed en het gebied eromheen graag uit laten groeien tot een stad, maar dat lukte lange tijd niet. In 2012 werd Staverden uiteindelijk wel uitgeroepen tot de kleinste stad van de Benelux met iets meer dan 50 inwoners. Het huidige kasteel stamt deels uit 1853 en deels uit 1905. Het is gebouwd op de fundamenten van het vorige kasteel uit de 18e eeuw. In totaal hebben er vier verschillende kastelen op deze plaats gestaan. Het is niet mogelijk om het kasteel van binnen te bekijken, maar het landgoed zelf is wel vrij toegankelijk om overheen te struinen.

Waan je in lang vervlogen tijden

Laat de route even voor wat het is en neem een uitgebreid kijkje rondom het kasteel. Als je de route.nl app gebruikt, kun je de route nu even pauzeren. Je vindt hier naast het kasteel prachtige kasteeltuinen met bloemen in alle kleuren, een doolhof, verschillende bijgebouwen, een boerderij met een watermolen, een bezoekerscentrum en een pauwenverblijf met zeldzame witte pauwen. Gelderse ridders droegen vroeger witte pauwenveren op hun helmen als versiering tijdens ridderspelen. Deze veren kwamen uit Staverden. Nu worden de pauwenveren nergens meer voor gebruikt, maar er leven wel nog steeds 28 witte pauwen in de pauwenkooi bij het kasteel. In het bezoekerscentrum kun je verder terecht voor lekkere streekproducten en meer informatie over de interessante geschiedenis van Staverden. Vervolgens fiets je verder door de bossen die ook tot landgoed Staverden behoren.

Genieten van bossen en heide

Op weg naar Ermelo kun je genieten van rustige natuurgebieden. Zo fiets je langs de rand van een heidegebied en je fietst door het Speuldersbos. Vooral in de bossen kan het soms lastig zijn om knooppuntenbordjes te spotten tussen de bomen, maar met routenavigatie in de app vormt dit geen enkel probleem. Op het scherm van je telefoon kun je namelijk altijd controleren of je nog goed rijdt en ook de gesproken begeleiding helpt je steeds weer op weg als het nodig is. Speuren naar bordjes is dus niet nodig en dat geeft je extra tijd om je ogen open te houden om wild te spotten. Kijk verderop in deze editie van Buitengewoon voor meer tips over wildspotten.

Het Speuldersbos

Dit bosgebied is samen met het aaneensluitende Sprieldersbos zo’n 3.300 hectare groot. In de omgeving van het gehucht Drie hebben veel bomen een grillige vorm waardoor ze lijken te dansen. In de volksmond wordt het Speuldersbos dan ook wel eens het ‘bos van de dansende bomen’ genoemd. Verder vind je verschillende prehistorische grafheuvels in het bos en een leemkuil met de naam ‘Het Solse Gat’. In deze leemkuil is een soort moeras ontstaan met allerlei planten die nauwelijks voorkomen op de Veluwe.

Het laatste stukje

Je vervolgt je route dwars door Ermelo heen naar het eindpunt van de route. Ontdek de gezellige sfeer die in de straatjes van het centrum van Ermelo hangt en eindig je tocht uiteindelijk bij Camping het Vossenhol. Hier kun je lekker uitrusten van je tocht en zelfs heerlijk luxe overnachten. Wat dacht je van een nachtje in een yurt? Op de vorige pagina vind je alle informatie hierover. Daarna voel je je weer als herboren. Tijd om op je fiets te stappen om deze omgeving zelf te verkennen.

Fietsroute

Wil jij zelf deze route ook een keer fietsen?

Tip: Scan de QR-code met de QR-reader in de route.nl app en bekijk de fietsroute die je meeneemt langs Landgoed Staverden en het Speulderbos.

Wil jij liever je eigen route maken in de buurt van Landgoed Staverden?

Open de routeplanner

Delen via: